Am întrebat-o pe dr. Krisztina Homicskó în ce și cum a ajutat-o pe ea și pe bebelușii ei leagănul Adamo. Un băiețel blond vesel aleargă spre mine, el este Peti, pe a cărui mamă, dr. Krisztina Homicskó medic internist, am întrebat-o despre leagănul Adamo. „Efectul de dezvoltare asupra sistemului nervos central după naștere este foarte bun!” Spune Krisztina, care a cunoscut leagănul Adamo Baby Swing în 2016, după nașterea fiului ei mic.

DE CE AI ALES LEAGĂNUL ADAMO?

Pe de o parte fiindcă am auzit și am citit o mulțime de lucruri utile pe internet, iar pe de altă parte fiindcă am decis deja, ca femeie însărcinată, că vreau cu siguranță un fel de leagăn pentru copilul meu, deoarece mișcarea de legănare este o nevoie instinctivă pentru fiecare copil. Leagănele vibratoare-mișcătoare-muzicale din plastic erau foarte departe de dorința mea, credeam că voi prefera să-i cânt copilului dacă va dori, nu avem nevoie de un leagăn muzical. Adică îmi doream ceva mult mai natural. Am văzut pentru prima dată această naturalețe în leagănele Adamo, deoarece materia primă este lemnul și bumbacul. Și mi-a plăcut în mod deosebit faptul că leagănul Adamo oferă și un sprijin adecvat pentru spatele copilului. Leagănul a devenit unul dintre centrele casei noastre. L-am așezat în camera de zi, deoarece acolo era cel mai mult spațiu pentru a profita de gama de mișcare a leagănului. Copiilor noștri le-a plăcut foarte mult să i-am legănat un pic mai tare. Le-a plăcut foarte mult să stea în el!

CÂND AI EXPERIMENTAT PENTRU PRIMA OARĂ BENEFICIILE LEAGĂNULUI?

L-am folosit în mod regulat la ambii copii și am experimentat în continuu efectele sale benefice. Pentru noi a fost cel mai util până la vârsta de 1 – 1,5 ani. În această perioadă, are un efect semnificativ de dezvoltare asupra sistemului nervos central, deoarece mișcarea leagănului este variabilă, unică și imprevizibilă, permițând astfel bebelușului să se miște mereu cu o viteză diferită, într-o traiectorie diferită. Pentru această mișcare în schimbare, copilul trebuie să se adapteze constant și din acest motiv se dezvoltă sistemul său nervos. Iar când copilul este puțin mai mare și poate să-și scoată picioarele în timp ce se leagănă, vă puteți distra, cânta împreună, să spuneți povești sau să vă jucați cucu-bau.

ÎN CE PROBLEME V-A AJUTAT?

După naștere fiul meu a fost diagnosticat cu mușchi hipotonici. În cazul lui am folosit leagănul în mod regulat. Între timp i-am cântat mult, iar atunci când a devenit mai mare, am pus și o jucărie zornăitoare pe marginea leagănului. L-am pus în leagăn și atunci când adormea greu, un pic se legăna și apoi adormea liniștit. Doi ani mai târziu, cu fetița mea ne-am confruntat cu o problemă similară, în cazul ei ne-am confruntat cu mușchi hipertonici. Atunci eram deja mai experimentată și pregătită! În cazul ei aveam deja o carte de practică expresă, așa că la fiecare două zile făceam sarcinile din carte, iar între ele „doar” se legăna. (zâmbește)

ÎN CALITATE DE MEDIC DE CE ÎL RECOMANZI ALTOR MĂMICI?

Indiferent dacă un copil se naște cu mușchi hipotonici sau hipertonici, utilizarea leagănului Adamo are un efect dezvoltator în ambele cazuri. Dar și în cazul în care copilul se naște cu mușchi normal tonifiați este util datorită efectului său dezvoltator asupra sistemului nervos central, deoarece mișcarea leagănului îi amintește bebelușului legănarea în lichidul amniotic, ceea ce este liniștitor pentru el. Și nu numai copiilor, ci și mie mi-a plăcut leagănul, deoarece liniștea lor a avut un efect bun și asupra mea. S-au simțit în siguranță și a fost bine să văd asta.