Leagănul Adamo este folosit în Centrele de Dezvoltare în scopuri speciale. În grupurile de dezvoltare a mișcării împreună cu mame, se examinează maturizarea sistemului nervos al copiilor încă de la o vârstă fragedă și învățăm părinții de ce este nevoie în mod individual pentru dezvoltarea propriului copil, în ce ritm și de câte ori să legene familia micuțul.

Specialiștii Centrului de Dezvoltare au realizat, de asemenea, un program terapeutic pentru copiii cu diverse probleme și întârzieri de dezvoltare (cum ar fi terapia prin mișcare pentru inițierea vorbirii). Cu toate acestea, în astfel de cazuri este foarte important să solicitați sfatul unui specialist din domeniul dezvoltării senzorio-motrice! Leagănul Adamo poate fi folosit acasă și în timpul antrenamentului senzorio-motrice planificat, deoarece majoritatea mamelor sunt singure cu copilul lor în timpul zilei, astfel încât nu pot efectua în alt mod sarcinile de legănare în pătură. Dacă alegeți un leagăn pentru copilul Dvs., atunci alegeți-l pe baza celor descrise mai sus!

Rețineți că un leagăn este foarte bun pentru dezvoltarea copilului, dar trebuie utilizat numai cu înțelepciune, ținând cont de nevoile, motivația, ritmul de dezvoltare a mișcării copilului și durata timpului petrecut în leagăn. În calitate de șef al Centrului de Dezvoltare pentru Copii din cadrul Casei de Dezvoltare din Újbuda și ca mamă a 3 copii, vă recomand cu drag acest leagăn de calitate!

Bősenbacher Tímea
conducător-specialist
în dezvoltare motorie terapeut de integrare
senzorială terapeut metodă
manuală Pfaffenrot
www.fejlesztohaz.hu.

Majoritatea copiilor le place să se legene. Mici sau mai mari, dar le amintește în continuare de timpul petrecut în pântece. Plutirea în lichidul amniotic permite mișcarea ușoară în toate direcțiile spațiului. După naștere, fără flotabilitatea lichidului amniotic, mișcările de schimbare a unor poziții și de locomoție sunt mai dificil de efectuat. 

Dezvoltarea mișcării bebelușului (în paralel cu dezvoltarea afective și intelectuale) durează multe luni. Principalele sale etape sunt: dezvoltarea coordonării ochi-mână, mișcarea capului, rotirea, târârea, ridicarea în fund, ridicarea în picioare, mersul – la vârsta de copil mic aceasta se dezvoltă în mișcări mai complexe.

Stimulii din lumea exterioară și percepția funcțiilor interne ale corpului (propriocepția) modelează împreună dezvoltarea mișcării bebelușului. Descoperirea mediului înconjurător face necesară repetarea și practicarea mișcărilor individuale, timp în care se formează și maturizarea, dezvoltarea și funcționarea tot mai complexă a sistemului nervos.

Diferitele jocuri de mișcare oferă copilului o senzație bună. Legănarea este, de asemenea, o formă de joc foarte plăcută. Mișcarea corpului în spațiu acționează ca un stimul vestibular (care acționează asupra sistemului de echilibrare). Prin controlul sistemului nervos, corpul nostru încearcă să echilibreze postura modificată.

La Spitalul de Copii Heim Pál din Budapesta, tratăm ca fizioterapeuți mulți copii cu diverse tulburări neurologice și cu boli ale organelor motrice. În timpul terapiei, scopul nostru este să urmărim dezvoltarea mișcării unui copil sănătos, pentru a stabili și restabili funcțiile normale ale corpului acestora. Este important să facem toate acestea în cel mai jucăuș mod posibil.

Spitalul nostru a avut posibilitatea de a încerca leagănul Adamo. Datorită designului său, putem așeza copilul în el, atât în poziție de șezut cât și culcat. Cu suspensia într-un singur punct, poate fi împins sau rotit în orice direcție. Cu lungimea reglabilă a frânghiei, picioarele copilului pot atinge și pământul, obligându-l să fie activ.

Iată câteva exemple despre modul în care leagănul Adamo poate fi utilizat ca tratament adjuvant în cadrul terapiei prin mișcare:

Bebelușii și copii mici care au fost în repaus la pat timp de câteva luni (de exemplu, după leziuni ale sistemului nervos, accidente grave, afecțiuni care necesită terapie intensivă) din cauza bolii adesea sunt incapabili să stea singuri în poziție de șezut. Cu toate acestea, stimulii vestibulari (de echilibru) necesari pentru funcționarea sistemului nervos pot fi administrați în siguranță în poziție culcat.

Lezarea sistemului nervos central (hipoxie la naștere, accident) poate duce la afectarea reglării tonusului muscular. Drept urmare, mușchii spatelui și ai gâtului sunt mai tensionați (așa-numita creștere a tonusului de extensie), coloana vertebrală se arcuia spre spate. Culcăm copilul pe scaunul moale al leagănului, cu picioarele ridicate până la burtă. În timpul legănării lente, mușchii tensionați se relaxează și coloana vertebrală se arcuiește în direcția corectă. 

Acest instrument poate fi, de asemenea, util în cazul deformărilor congenitale ale piciorului (ex. picior strâmb) sau după o intervenție chirurgicală asupra membrelor inferioare, când copilul încărcă piciorul într-o poziție incorectă sau încă nu-l poate încărca complet. Leagănul este reglat astfel încât cele două picioare ale copilului să ajungă până la pământ. Micuțul pacient se poate împinge singur sprijinindu-se pe picioarele așezate în poziția corectă de către fizioterapeut sau părinte. Astfel creăm o activitate musculară controlată la nivelul membrului inferior, iar împingerea leagănului este o mișcare distractivă pentru el.

În plus față de aceste câteva exemple ilustrative, există nenumărate alte posibilități de a folosi leagănul. Oferă divertisment pentru copiii sănătoși și cu dizabilități, bolnavi, dar acționează și ca instrument de terapie adjuvantă. Îi încurajez pe toți părinții să joace în mod creativ sau să-l utilizeze în scopuri terapeutice cu ajutorul unui medic sau fizioterapeut.

Grupul de fizioterapeuți al Spitalului de Copii Heim Pál

Opinia mea profesională despre leagănul Adamo este influențată în mare măsură de experiența mea cu propriul meu copil.”

Înainte de nașterea fiicei mele am folosit deja – în timpul muncii – leagănul Adamo la GEKKO. 

Niciodată nu am avut nicio îndoială că oricum o să-i cumpăr un leagăn, deoarece sunt conștientă de importanța și utilitatea stimulilor de echilibru pe care le putem asigura cu ușurință cu acest instrument încă de la o vârstă fragedă. Deoarece am avut o experiență foarte pozitivă cu acest leagăn bazat pe utilizarea la GEKKO, nici măcar nu m-am gândit la produsul unui alt producător, am ales în mod clar leagănul Adamo.

Poate pare un clișeu, dar leagănul a depășit cu adevărat toate așteptările mele.

Soarta a decis să avem atât de mult nevoie de el. În timpul sarcinii a trebuit să stau mult în pat și Rozi s-a născut prematur. Astfel, s-au ratat o mulțime de stimuli, care sunt cheia maturizării sistemului nervos și care în timpul unei sarcini sănătoase sunt asigurați copilului care se leagănă în burtica mamei – datorită mișcărilor sale – în cantitatea și pentru o perioadă de timp corespunzătoare. În cazul lui Rozi am putut compensa acești stimuli cu ajutorul leagănului. După ce am ajuns acasă de la spital, ea a petrecut o parte semnificativă a zilei în leagăn, legănându-se, noaptea dormea într-un leagăn, de asemenea legănându-se. 

Din păcate, și noi am fost afectați de tulburarea de distribuție a tonusului muscular, din această cauză am mers mult la gimnastică-Dévény. În principal erau aderenți mușchii de la nivelul gâtului și al spatelui. Gradul de adeziune este ilustrat de faptul că până la vârsta de șapte luni și jumătate nu am putut să o hrănesc sau să o adorm ținând-o în brațele mele, deoarece poziția în care umerii i-au căzut puțin înainte i-a provocat dureri. În astfel de cazuri ne-am aștepta, în mod logic, ca poziția din leagănul suspendat să fie la fel de incomodă pentru ea, dar, în mod surprinzător, ea a fost întotdeauna capabilă să se adune în acest leagăn într-un mod care să fie confortabil pentru ea. Chiar și fizioterapeutul a fost și el surprins 🙂

Pentru că s-a simțit bine (și în siguranță) în leagăn – în timpul legănării mușchii ei supratensionați se relaxau, coloana vertebrală se arcuia în direcția corectă – așa că putea dormi ușor în ea în timpul zilei. Sunt sigură că am scăpat de o mulțime de lupte.

Leagănului se suspendă într-un singur punct și cu ajutorul unui arc, iar pe partea în care stă copilul nu există nervuri de rigidizare sau saltea, este posibilă stimularea în siguranță a mișcărilor – și astfel și a stimulilor – pe care le primește copilul din pântece. Acest lucru are un efect pozitiv asupra maturizării și dezvoltării sistemului nervos în cazul tuturor sugarilor. De asemenea, evocă o amintire liniștitoare și sigură pentru un copil sănătos. În cazul bebelușilor cu dizabilități și prematuri este de neprețuit, deoarece completează și face mult mai eficientă dezvoltarea – stimulii de echilibru variați pe care acest leagăn asigură în mod perfect constituie baza dezvoltărilor și terapiilor bune . 

Sunt sigură că dacă nu am fi folosit leagănul în mod atât de conștient și într-o astfel de „măsură” pentru a completa dezvoltarea regulată din cadrul complexului GEKKO și a gimnasticii-Dévény, acum Rozi nu ar fi ajuns acolo unde este acum: la vârsta de 14 luni în toate domeniile de abilitate îndeplinește la nivel corespunzător.

Angyal Julianna

psihopedagog 

GEKKO Casă de dezvoltare a abilității Biatorbágy